Quantcast
Channel: Hobby och hantverk
Viewing all 55 articles
Browse latest View live

Bilhjälp för hjälplösa (byta avgasrör)

$
0
0

Avgasröret är en del som leder ut resterna från förbränningen i motorn och brukar förr eller senare rosta sönder (ofta av kondensvatten i avgaserna) eller rent av brytas eller skaka av.

Att byta ut det trasiga röret är egentligen inte speciellt svårt; några avgasrörsklämmor, upphängningar och sedan vrida bort det... ibland fungerar det så, men speciellt om man bara ska byta en del och inte hela röret, kan delarna sitta fastrostade i varandra.

Börja med att lyfta upp bilen och palla upp den ordentligt. Skruva loss avgasrörsklämmorna (nästan alltid 13 mm nyckel behövs). Knacka sedan med en hammare på anslutningarna från sidorna på det utanpå liggande röret, så lossnar och formar det sig enligt det inre röret och är lättare att vrida loss. Vissa röranslutningar har två flänsar som sitter emot varandra med en tätning emellan och de är mycket lättare att få loss. Fast inte ens skruvarna rör sig gör det ingenting, då sågar man av dem och lägger nya istället tillsammans med det nya röret.

När man fått bort det gamla röret, eller de delar man ska byta så är det bara att sätta dit det nya.
Ibland kan det vara ide att sätta lite avgasrörstätningsmassa mellan rören för att få det riktigt tätt. Sedan när man skruvar fast rörklämmorna, kolla att röret inte tar i någonstans utan har möjlighet att röra på sej lite upp, ner och båda sidorna. Tar det i då motorn går får man en jobbig resonans in i bilen.
Se till att rörklämmornas ändar pekar åt sidan eller helst uppåt, för pekar de rakt neråt är risken stor att de kan ta i någon upphöjning i vägen och på så sätt dra loss eller sönder hela avgasröret.

Den hela operationen är egentligen inte alls svår men det är bra med så mycket utrymme under bilen som möjligt så är det lättare att böka på, speciellt då man tar bort röret. Men se till att bilen är stadigt och bra uppallad och inte rubbas ur sitt läge i första taget.

Sen när allt är klart, starta och kolla om det blev något tystare. Är röret riktigt tätt ska motorn stanna efter en liten stund då man håller en handske eller trasa mot avgasrörmynningen så att avgaserna inte slipper ut. Då har du lyckats till 100 %.

Lycka till med rörbytarkonsten.

BilCalle


Julförberedelser och -dekorationer

$
0
0

Från 1:a advent börjar juldekorationerna dyka upp. Adventsljusstaken förstås och julkalendrarna men också de där första stämningshöjarna!

/Camilla

Julbokstäver

Camilla och Jonathan julpysslar. Camilla och Jonathan julpysslar. YLE/Strömsö

I de flesta hobbyaffärer finns det att köpa färdiga kartongbokstäver. Gjorda i papper, lätta, med slät yta och perfekta att jobba vidare med! Vi använde oss av gamla dagstidningar från 60-talet med skön patinerad yta och snygg font. Rita av bokstävernas front, sätt till några extra millimetrar och klipp till två likadana mallar till varje bokstav. Mät sedan ut djupet på bokstaven och klipp till långa remsor, som sen kommer att täcka sidorna.
Till limningen kan du använda decoupage lim/lack, eller använda vanligt universallim och blanda ut med lite vatten. Tapetklister fungerar också men är kladdigare och tar längre tid att torka. Vi använde decoupage.
Pensla ena sidan av bokstaven och pressa bort luftbubblor. Klipp flikar i kanten och pensla mera lim och vik ner. Pensla ett varv till med decoupage lim över den limmade ytan, fortsätt likadant med hela bokstavens yta och gå vidare till nästa.

Julkalender av små askar. Julkalender av små askar. YLE/Strömsö

Julkalender

En snygg och enkel julkalender är om man använder sig av små askar med lock (gärna i naturfärgad kartong) 24 till antalet + små små granar. (Vi hittade fina träd via modelltågsvärlden där det finns många versioner!) Limma fast granarna, en per varje lock och stämpla asken i nummerordning, från 1 till 24. Enkelt, snyggt och kan användas igen nästa år. Upp till var och en att sätta lämpliga presenter i askarna.

Gör adventsklappar av barnböcker. Gör adventsklappar av barnböcker. YLE/Strömsö

Holeboardsbroderi

Klassiska julbroderimotiv blir nya och moderna om man överför dem till en holeboardsskiva! Att ändra storlek på saker gör det lite annorlunda och ger en kul twist! Vi använde oss omålade skivor, lädersnören och rött snöre. Rita upp ditt mönster med enkla kryss och mät/räkna ut från mitten så motivet blir centrerat på skivan.

Bonusjulkalender
Tips till barnfamiljen: Samla ihop sagoböcker, 24 st, ni redan har hemma, paketera in dem med julklappspapper och låt sedan barnen välja ett paket varje kväll som blir kvällens saga. Ett sätt att räkna ner till den efterlängtade julaftonskvällen!

Jullykta av glasburk

$
0
0

Till och med de små barnen gillar att vara med och göra julklappar själv. Här är ett förslag där de kan vara med och hjälpa till; gör ljuslyktor av en glasburk och dekorera med saker du hittar hemma. Kottar, fina band och snören, grovt salt och mönstertejp/washitejp kommer man långt med. Ljuslyktan blir en fin gåva till dagvårdaren, läraren eller mor och farföräldrar istället för t ex en blomma.

Du behöver:
en gammal urtvättad syltburk i glas
grovt havssalt
värmeljus/annat ljus
mönstertejp / washitejp
fina band / snören
kottar
lite järntråd / stark sytråd att hänga upp kottarna med
eventuellt vit målarfärg och pensel att måla kottarna med

Gör så här:
1. Måla lite vit färg på kottarna som snö. Låt dem torka.
2. Häll salt i den rena glasburken.
3. Tejpa eventuellt mönstertejp runt värmeljuset (använd gärna ett värmeljus med tjockare hållare som inte blir så varm) och sätt i burken. Anpassa ljusets storlek efter burkens storlek så att inte burken är för liten och blir för het och spricker. Den bör ha vid öppning så att värmen inte samlas i glasburken.
4. Knyt band runt burkens öppning och var noga med att inget hänger in i burken och på så sätt kan fatta eld. Eller tejpa mönstertejp runt burken på utsidan som dekoration.
5. Fäst lite järntråd runt kottarna och häng dem på burken.

Obs! Lämna aldrig brinnande ljus utan bevakning och låt inte barnen leka med ljusen!

Bläckfisk av tyg

$
0
0

Ett litet tygpyssel man kan göra med barnen eller som barnen kan göra själva utan att behöva sy ett stygn. Bläckfiskarna kan göras i olika storlekar och bli en rolig present till en kompis eller familjemedlem. Återanvänd gärna gamla kläder med hål eller fläckar som material.

Du behöver:
en bit av en tröj-ärm / lång-kalsong / strumpbyxa i bomull som inte längre är i användning.
sax
starkt band / snöre
lite vadd eller tygrester från t ex det plagg man återanvänder
eventuellt en nyckelring att sy fast om man vill ha en liten bläckfisk som nyckelhållare.
textiltusch att rita ögon med / knappar att sy fast/broderigarn att brodera ögon med

Gör så här:
1. Klipp av en bit av en ärm t ex på en gammal oanvändbar tröja. Variera storleken efter tröjans storlek. Är ärmen t ex 8 cm bred så är ca 20 cm passlig längd.
2. Sväng biten till avigan.
3. Knyt ihop ena öppningen med ett band.
4. Sväng till rätan.
5. Forma en boll av vadd eller knöla ihop små tygbitar och sätt in i ärmen så att det blir ett huvud (anpassa mängden fyllning efter storleken på bläckfisken).
6. Knyt ett band under bollen, runt ärmbiten.
7. Klipp remsor av tyget som är kvar under bollen så att det blir bläckfiskens ben. Anpassa bredden på benen efter storleken på bläckfisken.
8. Måla ögon med textiltusch.

Tips! Om du gör en riktigt stor bläckfisk kan du klippa till extra remsor tyg och fläta in bläckfiskens ben så att de blir tjockare.

Julstjärna av tyg

$
0
0

Julstjärna som tygblomma att ha som brosch eller paketdekoration. Kan man sy några stygn för hand så svänger man snabbt ihop en hel hög med julstjärnor i tyg. Blommor som aldrig vissnar och kan användas som dekoration till väskan, mössan, kappan eller paketet.

Du behöver:
filttyg i önskad färg (det går också bra att återanvända en tovad tröja i ylle)
sytråd och synål
sax
knapp
säkerhetsnål

Gör så här:
1. Klipp till 5-6 kronblad i önskad storlek. (Gör en modell som ser ut som ett vanligt blad med två spetsiga ändor och som är tjockast på mitten).
2. Vik den ena spetsändan lite på längden och sy ihop kronbladen med varandra ett efter ett. tills de alla sitter ihop i mitten på blomman.
3. Sy fast en knapp ovanpå i mitten.
4. Sätt fast säkerhetsnål så att man kan fästa den var man vill.

Adventsljusstake i gjutjärn

$
0
0

På 1700-talet fanns det en smed i varje by, men idag kan en bra smed vara svår att hitta. I konstkvarteren i hjärtat av Joensuu hittar man till och med två smeder i samma ateljé, nämligen Sami Hyvärinen och Mikko Nousiainen. De bestämde sig för 10 år sedan att bli sin egen lyckas smed och fortfarande lyckas de leva på sitt hantverk.

Det hörs långa vägar var deras smedja ligger. Det är bara att följa ljudet av en hammare som slår mot järn. Längs väggarna ser man större och mindre föremål som har blivit till i smedjan. Det är allt från grindar och takdekorationer till krokar, ljusstakar och prydnadssaker. Strömsös Jonathan Granbacka besöker dem för att få hjälp med att smida en adventsljusstake.

Det är många skeden innan en fyrkantig järnstång blir en lövformad ljushållare. Med jämna mellanrum måste stången värmas i den 1500-gradiga ässjan. Ifall järnet är för svalt finns det risk för att det bryts. Allt arbete behövs inte göras för hand. En maskinell hammare gör grovjobbet. Den kräver ändå precision. Styrkan på hammarslagen bestäms av trycket på fotpedalen. Det mesta av smidet görs ändå för hand.

Jonathans ljusstake i gjutjärn. Jonathans ljusstake i gjutjärn. YLE/Strömsö

Man kan undra hur det är möjligt att leva på traditionellt smide när det finns så mycket billigt industriellt smide i affärerna. Skillnaden kan ligga i kvalitén. Ett gott smide håller från en generation till en annan. För det andra har handsmidet ett personligt uttryck. Man kan se vem som är konstnären bakom hantverket.

Ytbehandlingen är viktig för att inte järnet ska rosta. Tjära och linolja fungerar bra, men det tar länge innan det torkar och kan kännas kladdigt. En traditionell ytbehandling för inomhusbruk är att man doppar föremålet i olja och bränner bort den i ässjan. Järnet blir svart och det kladdar inte. Grindar och föremål för utomhusbruk behandlas med het zink och målas med pulverfärg och hettas upp i ugn till 200 grader.

Elisabeth Morney

Täljsten

$
0
0

Täljstenens egenskaper är att den är mjuk och lätt att skära i och skulptera. Den har utmärkta värmelagrande egenskaper som gör att den passar såväl som värmelagrande ugn eller som stengolv i ett badrum med golvvärme.

Täljstenskonst hittar man bland annat i Louvre, Paris där man kan beundra den redan 1000 år gamla reliefen från Konstantinopel gjord av Johannes Krysostomos.

Täljstensområdet i Nunnanlahti i östra Finland anses höra till de bästa i världen i fråga om kvalitet.Täljstenskonstnären Jukka Tommila blev förtjust i täljsten då han kom i kontakt med materialet första gången 1975. Han bodde då i Helsingfors, men beslöt att flytta till Koli närmare Finlands stora täljstensfyndigheter. Jukka designar och skulpterar föremål av täljsten i sin ateljé.

Jonathan Granbacka gör ett underlag för kalla och varma drycker under Jukka Tommilas handledning. Täljsten lagrar nämligen inte bara värme. Den lagrar också kyla. Man kan använda samma täljstensunderlag för att hålla glöggen varm på vintern och saften kall på sommaren.

- Elisabeth Morney -

Adventsljusstake i smidesjärn

$
0
0

På 1700-talet fanns det en smed i varje by, men idag kan en bra smed vara svår att hitta. I konstkvarteren i hjärtat av Joensuu hittar man till och med två smeder i samma ateljé, nämligen Sami Hyvärinen och Mikko Nousiainen. De bestämde sig för 10 år sedan att bli sin egen lyckas smed och fortfarande lyckas de leva på sitt hantverk.

Det hörs långa vägar var deras smedja ligger. Det är bara att följa ljudet av en hammare som slår mot järn. Längs väggarna ser man större och mindre föremål som har blivit till i smedjan. Det är allt från grindar och takdekorationer till krokar, ljusstakar och prydnadssaker. Strömsös Jonathan Granbacka besöker dem för att få hjälp med att smida en adventsljusstake.

Det är många skeden innan en fyrkantig järnstång blir en lövformad ljushållare. Med jämna mellanrum måste stången värmas i den 1500-gradiga ässjan. Ifall järnet är för svalt finns det risk för att det bryts. Allt arbete behövs inte göras för hand. En maskinell hammare gör grovjobbet. Den kräver ändå precision. Styrkan på hammarslagen bestäms av trycket på fotpedalen. Det mesta av smidet görs ändå för hand.

Jonathans ljusstake i gjutjärn. Jonathans ljusstake i gjutjärn. YLE/Strömsö

Man kan undra hur det är möjligt att leva på traditionellt smide när det finns så mycket billigt industriellt smide i affärerna. Skillnaden kan ligga i kvalitén. Ett gott smide håller från en generation till en annan. För det andra har handsmidet ett personligt uttryck. Man kan se vem som är konstnären bakom hantverket.

Ytbehandlingen är viktig för att inte järnet ska rosta. Tjära och linolja fungerar bra, men det tar länge innan det torkar och kan kännas kladdigt. En traditionell ytbehandling för inomhusbruk är att man doppar föremålet i olja och bränner bort den i ässjan. Järnet blir svart och det kladdar inte. Grindar och föremål för utomhusbruk behandlas med het zink och målas med pulverfärg och hettas upp i ugn till 200 grader.

Elisabeth Morney


Brodera barnteckningar

$
0
0

Ett fint sätt att ta vara på barnens första huvudfotingar eller andra roliga figurer är att brodera dem på tyg och rama in. Vill man göra det till ett alldeles speciellt minne så kan man återanvända ett klädesplagg som barnet använde i den ålder som teckningen gjordes, t ex tyget från en klänning eller skjorta och brodera figuren på det.

Du behöver

en broderiram (du kan brodera direkt i en ram som är gjord för att hängas upp)
broderitråd och nål
barnteckning
mönsterpenna (där färgen försvinner av sig själv efteråt)
målartejp

Gör så här:

1. Tejpa upp teckningen mot något ljust, t ex ett fönster eller en glasdörr inomhus (med belysningen tänd på andra sidan).
2. Tejpa fast tygbiten ovanpå teckningen och rita av med mönsterpennan, de linjer du vill brodera.
3. Spänn fast tyget i broderiramen.
4. Fyll i linjerna genom att brodera valfria stygn. Använd t ex stjälkstygn, kedjestygn, plattsöm och franska knutar.

En broderad sol från en teckning. En broderad sol från en teckning. YLE/Strömsö

Om du vill ha en snygg baksida på broderiet så lämnar du en 10-12 cm stump löst hängande på baksidan. När du sytt stygnen och har lika mycket kvar av garnet i andra ändan fäster du först den genom att sy in den på baksidan i de sydda stygnen så att garnet låser sig, och sedan fäster du den andra stumpen på samma sätt. Då får du inte fula knutar på baksidan. En lämplig längd på broderitråden är ca 30-35 cm, då trasslar den inte till sig lika lätt även om det betyder att du ofta får ta ny tråd.

5. Klipp bort överloppstyg och häng upp eller ge bort som present.

Änglakör av träfigurer

$
0
0

För er som gillar avskalade juldekorationer: trä, läder och några penselstreck! Oh joy! Let christmas begin!

Du behöver:

- träfigurer (finns att köpas i hobbybutiker)
- stadigt läder
- tunna penslar
- hobbyfärg
- sprayfärg
- stiftapparat
- lim
- krittavelplast
- kritor
- matt möbellack

Gör så här:

Jag utgick från 7 träfigurer i två olika storlekar. Gärna med platt baksida så man kan välja att hänga dem på väggen eller ha dem ståendes. Måla två stycken vita, spraya en med kopparfärg och låt torka. De resterande, omålade, träfärgade figurerna penslas ett varv med matt möbellack. Låt torka.

Änglakör i trä.Änglakör i trä.YLE/Strömsö

Med några tunna fina svarta penselstreck målar du mun och ögon. Tack vare lagret med möbellack sprider sig inte färgen ut i träytan utan hålls fin och elegant.

Klipp ut enkla vingar i läder. Stryk lite lim på baksidan av figuren och stifta fast vingen (med baksidan av lädret uppåt) ovanpå limmet. Låt torka.

För att ge kören ytterligare en dimension och även en röst får de en liten krittavla bakom sig! I självhäftande plast som kan fästas direkt på väggen. Jag klippte ut ett moln och textade med krittusch.

Joy to the world!

/Camilla

Virvelteknik - omvänd lappteknik

$
0
0

Lappteknik som hantverksområde omfattar många olika slags tekniker i sig. Den här tekniken går ut på att fläta ihop två tyger så att det sedan ser ut som att man sytt ett ganska avancerat mönster av många små lappar. Tyget kan sedan användas till många olika produkter, t ex en grytlapp, en kudde, ett förkläde eller en väska.

Du behöver:

två tygbitar i bomull i olika färg, ca 30 x 30cm
sytråd
stadtyg
tygkrita
mellanlägg till grytlapp / vadd till kudde eller dylikt
baksidestyg till vald produkt (snedlist till grytlappen).

Gör så här:
1. Mät ut mitten på båda tygbitarna.
2. Placera ett runt föremål på mitten ca 3,5 cm i diameter och rita runt det så att du har en cirkel i mitten på båda tygbitarna.
3. På den ena ritar man en växande virvel med start från cirkeln i mitten.
4. På den andra tygbiten ritar man vågade solstrålar med start från mitten. Först en stråle ut till varje hörn och sedan i mellanrummet mellan hörnstrålarna ytterligare tre strålar på tre av sidorna och på den fjärde bara två strålar. Så att det totalt blir udda antal strålar, d v s 15 st. Alla strålar ska sitta fast i cirkeln i mitten så det blir en ca 0,5 cm bred start på varje stråle och så blir de tjockare mot kanten.
5. Klipp spiralen och strålarna längs de ritade strecken. Var noga med att allt ska sitta fast i cirkeln i mitten.
6. Sätt ut biten med strålarna snyggt på bordet och börja med att lägga spiralbitens cirkel under cirkeln på tygbiten med strålar.
7. Fläta nu in spiralen mellan strålarna, varannan ovan och varannan under, hela tyget ut.
8. Sväng försiktigt arbetet upp och ner. Rätta till delarna och kontrollera att flätningen sitter tätt och snyggt.
9. Stryk fast ett stadtyg på baksidan så att flätningen håller ihop.
10. Sy nu en sicksack söm med start från mitten och längs med / på spiralens kant.
11. Sy sicksack söm längs varje stråles kant så att allt sitter fast.
12. Tygbiten är färdig att användas till valfri produkt. Vill du göra en grytlapp så är det bara att klippa till önskad form av biten och sedan klippa till samma form på mellanlägg för grytlappar och baksidestyg. Sicksacka ihop kanten runtom och sy fast snedlist runtom och avsluta med en ögla för upphängning.

Uggla i papper

$
0
0

En söt liten uggla gillar både stora och små. De här ugglorna i papper, till julgransprydnad eller som presentförpackning, är gjorda runt en tom wc-pappersrulle. De fungerar utmärkt som godisgömmor i granen, men är lika fina efter att innehållet ätits upp. De kan förstås göras i olika färger och varför inte vara med på ett tema eller barnkalas som godispåse att ta hem. Lämnar man bort upphängningssnöret fungerar ugglan även fint som presentförpackning till en liten gåva.

Du behöver:
tom wc-pappersrulle
färgat papper till kroppen (tjocklek som vanligt kopieringspapper eller presentpapper)
kartong i olika färg till ögon och mage
snöre / band
tejp
papperslim
hobbylim
paljetter
tusch

Gör så här:
1. Klipp till en bit av det färgade pappret så att det täcker hela rullen. Limma fast det med papperslim.
2. Vik in mitten på kanten från båda sidor, både upptill och nertill så formas öron och ben samtidigt som förpackningen får stängbar öppning nere och uppe (man kan välja var man vill ta upp den).
3. Klipp till upphängningsband ca 20-25cm långt och vik båda ändorna till en krok och tejpa fast dem i kanten upptill, i det som så att säga blir öronen, med en stor tejpbit.
4. Klipp till bollar i kartong, en större till mage och två mindre till ögon (limtuben och limflaskan råkade passa bra att rita runt och ha som modell här).
5. Limma fast mage och ögon och rita pupiller med tusch
6. Klipp till en liten näbb och limma fast den (använd det kraftigare hobbylimmet här annars lossnar näbben lätt).
7. Limma fast paljetter på magen med hobbylim.
8. Öppna flikarna upptill och fyll med godis och häng upp/ge bort!

Krans på styroxbotten

$
0
0

Kransar i olika material hör till våra jultraditioner. De mest traditionella är kransar av lingonris, granris eller enris som vi dekorerar med röda band, litet kottar, tomtar eller andra kända julsymboler och hänger på vår ytterdörr som en välkomsthälsning - God Jul och välkommen in till oss!

Men - kransar kan vi göra i nästan vilket material som helst och teknikerna är även de lika många.

Den här gången valde jag att använda en färdig botten i styrox, lätt att använda och lämplig för olika tekniker och framför allt lättanvänd när man jobbar med barn!

Att göra floristik med barn är alltid lika roligt och spännande. Man vet aldrig vad slutresultatet blir och ofta är det något oförväntat nytt och spännande! Barn har inte den belastning som vi vuxna släpar på – allt är möjligt för dem och vi vuxna kan lära oss – och framförallt gräva fram barnet och skaparglädjen inom oss!

Kransbottnar i styrox hittar du t ex i hobbyaffären. Den är lätt att använda. Man kan sticka i den, använda knappnålar, limma och linda – teknikerna är otaliga.

Jag valde att göra min krans med knappnålsteknik. Välj knappnålar med eller utan glashuvud eller specialknappnålar t ex svarta nålar!
Materialet jag använde: Eklöv som jag samlat på gården, kanelstänger och ett härligt tjockt filtgarn som jag knöt lite knutar på och nålade fast på styroxbottnen som först täckts med eklöven!

Maya skapade sin krans med hjälp av mattrasor som hon lindade kring kransen och sedan dekorerade enkelt och stiligt! Mattrasor är ett gott exempel på spännande och lite udda material för kransar.

Det man bör ta i beaktande när man planerar en krans är: Temat, i detta fall jul, Färg – hänger ihop med temat, och förstås Var kransen skall hänga – inne eller ute!

Sedan är det fritt fram för att låta skaparglädjen flöda!

Packa fina paket

$
0
0

Det är alltid lika uppskattat att få ett riktigt fint inslaget paket, i synnerhet om paketet är en låda med mönstrade papper och ett vackert band. Camilla visar hur det går till.

Du behöver:

olika slags presentpapper
penna
linjal
lådor
sax
sprayfärger
lim
mönatrade presentband
dekorativa papper
tejp
snöre
grankvistar
olika slags små figurer

Gör så här:

Traditionellt paket med grankvist och tomte.Traditionellt paket med grankvist och tomte.YLE/Strömsö

Titta på inslaget i klippet här bredvid och bli inspirerad av Camilla. Inslaget visar stegvis hur du mäter, klipper och limmar presentpapper på lådan och dess lock.

Var inte rädd att kombinera olika färgers papper till låda och lock, det ger presenten bara spänst och lyster.

Formgiv ditt paket efter personen som skall få den. En hästtokig flicka bli kanske glad att presenten pryds av en galopperande hingst, den mer traditionella blir glad av julfärger i rött och grönt med ett tomtigt kort ovanpå.

1920-tals festklänning

$
0
0

Även om tiden är knapp så går det att sy en klänning på ca tre timmar och utan mönster om du bara väljer en enkel modell, ett stretchigt tyg och mäter dina egna mått rätt. Speciellt dyrt behöver det inte heller bli om man köper tyget som stuvbit på kilosidan i tygaffären. De här tre klänningarna som Lee gjort är alla sydda på samma sätt med lite variationer på fållen, de hade en materialkostnad på 8 - 15 euro st. Det är bra om man har lite syvana, men är tyget billigt så kan det vara värt att försöka experimentera!

Du behöver:

en symaskin med någon trikåsöm
tyg ca 1 - 1,5 m lite beroende på hur stor du är.
sytråd
textilkrita
måttband
sidenband till axelband ca 1 – 1,5 m

Skiss till festklänningen.

Denna klänning har inget färdigt mönster utan mönstret ritar du upp direkt på tyget enligt dina egna mått. Följ Lees skiss som du kan printa ut. Det är lättare att sy en rak tubklänning, så vill du ha en sådan modell lämnar du bara bort midjemåttet och utgår från bystmått och stussmått (Lee har sytt klänningarna med midja).

Gör så här:

1. Mät dina egna mått enligt följande:

A. Avstånd från axelband till axelband
B. Axelbandsfäste – armhåla
C. Bystmått (dela måttet på två)
D. Avstånd från bystens mitt till midja
E. Midjans omkrets (dela måttet på två)
F. Stuss omkrets (bredaste stället vid baken/låren, delas på två)
G. Axelbandsfäste – längsta längd (det här är också måttet på tyget du behöver plus volangens längd)
H. Armhåla – stuss
I. Armhåla – kortaste längd (om du vill ha sned skärning nertill)

2. Vik tyget dubbelt från ena stadkanten, ta stussmåttet plus ca 6cm så har du tillräckligt med tyg.
Klänningen har likadan bak och framsida, vill du ha dem olika så klipper du delarna i enkelt tyg.
3. Markera mitten på vikningen med några stödprickar och mät sedan upp och märk ut dina egna mått enligt Lees skiss
4. Klipp ut med en cm sömsmån runtom
5. Sy sidosömmarna.
6. Dra nu på klänningen på avigan och se om du ännu kan nåla in någonstans i sidorna och ta bort ytterligare tyg genom att sy in mera där det behövs.
7. Fålla armhålorna.
8. Vik ner linningen fram och bak och sy som en kanal så att det går att trä ett band igenom.
9. Trä band genom och knyt rosett på axlarna
10. Klipp till fåll enligt önskad modell, t ex som en kvadrat med en cirkel klippt i mitten. Syr man i ett töjbart tyg går det bra att rita upp cirkeln så att cirkelns radie är samma som ca ¼ del av ditt stussmått. Diametern ska alltså vara samma som ditt stussmått. Vill du lägga till tyllager av samma modell så bör man dela den kvadraten i två eftersom det inte töjer. Man kan sy på flera lager av denna modell. Den rosa och turkosa klänningen har denna typ av fåll medan den vita klänningen har en fåll som är ca 10 cm bred och rynkad runtom.
11. Rada önskat antal fållar på varandra, med lite vridning så att det blir olika längd på fållen och nåla fast runt klänningen.
12. Sy fast fållen.

Tips! Om man har ett tyg som är tunnare och mer genomskinligt kan man sy en likadan klänning av vanligt trikåtyg och sy fast den under spetstyget som ett foder. Den sys i så fall fast i armhålorna och i linningarna fram och bak (så är den naturvita klänningen sydd).


Viewing all 55 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>