![En fjärilsbar lockar till sig många olika arter.]()
Det är bra att se till att pollinerarna trivs i ens trädgård för då garanterar man god skörd! Därför ser jag till att jag har allt möjligt blommande från tidig vår till sen höst. Allt från mångåriga till ettåriga blommor, grönsaker, fruktträd och bärbuskar. Därtill undviker jag att använda kemikalier i trädgården. För det som tar livet av lössen tar också livet av pollinerarna.
Ifall du vill följa med vilka fjärilar som besöker din trädgård och vill ge dem lite extra näring, speciellt under perioder då inget blommar i trädgården, kan du grunda en fjärilsbar. Det är ju inte bara fjärilar som besöker baren utan många andra flygfän. Men alla har sin plats och sin betydelse i trädgårdens ekologiska system. Speciellt i slutet av sommaren, i augusti-september, finns det många hungriga; bin, getingar, humlor och blomflugor. Även många fjärilar som kommer att övervintra som vuxna, fyller gärna sin magar med lättillgänglig mat.
Så här gör du:
Att göra en fjärilsbar är väldigt enkelt! Blanda ut socker i rödvin och låt stå ett par dagar så att sockret får smälta. Blanda om då och då så smälter det fortare. Som socker kan du använda vanligt vitt socker, råsocker, honung eller farinsocker. Ifall du har gammal frukt hemma kan du lägga till dem. Söt frukt, t ex päron, ananas, övermogna plommon och melon passar väldigt bra.
Det är bara bra om det hela börjar jäsa innan du hinner hälla upp det i burkar! Det är nämligen dofterna från jäsningsprocessen som lockar till sig fjärilarna. Till en flaska rödvin kan du lägga till ett halv kilo farinsocker. Ifall du inte har rödvin kan du också använda öl, i vilken du tillägger en gnutta jäst för att påskynda jäsningsprocessen, samt socker förstås.
Du kan använda precis hurudana burkar som helst till barer. Det viktiga är att de har stor öppning så att det inte blir rusning vid mynningen. Burkarna kan vara gamla fil- eller yoghurtsburkar, glasburkar eller något annat du hittar på hyllan. Du kan hänga upp dem med järntråd som du virar ett par varv kring mynningen. Av samma tråd gör du ett tillräckligt långt handtag som du sätter fast i tråden runt mynningen. Före du gör handtagen är det bra att planera var du vill hänga upp burkarna så du vet hur långa handtag som bör göras. Vi använde glaslyktor med färdiga kedjor och behövde inte göra handtag.
Ifall du har frukt i alkoholblandningen fiskar du upp den först och lägger den på bottnen av burkarna. Därefter klipper du tvättsvamparna i avlånga bitar och sticker ner dem i burkarna så att en del sticker upp ovanom burkmynningen. Slutligen häller du i av alkoholen ända upp till burkkanten och hänger upp de färdiga barerna på ett soligt och vindskyddat ställe gärna nära blomrabatten. Kontrollera burkarna varje dag och häll i mer alkoholsockerblandning efterhand som ytan sjunker.
Fjärilarna sätter sig på svamparna och suger i sig av den sockerhaltiga vätskan med sina långa snablar. Hur alkohol påverkar insekter vet man inte, men ifall fjärilarna ser baktunga ut då de flyger iväg från baren beror det nog på att de är så sockerstinna. Ifall du vill använda någon speciell färgs burk och svamp för att locka fjärilar kan du välja blått, gult och lila för det är färger som dagfjärilar gillar. Rött är inte en så lockande färg.
Vissa växter är bra på att locka till sig fjärilar. Sådana är syrenen, olika stånds, t ex klippstånds, prästkrage, höstaster och många olika örter såsom oregano och timjam. Andra växter är viktiga för fjärilarnas larver. Nässelfjärilens larver äter nässlor, citronfjärilens larv vill ha brakved och många olika arter av pärlemorsfjäril gillar violer. Därför kan du ju ha litet av det ena och det andra ogräset i gränslandet till trädgården.
Det bästa med en fjärilsbar är att du kan lära dig många nya arter. Placera gärna barerna så att du kan följa med vad som händer i dem utan att störa flygfäna. Utrusta dig med kikare och en bra fjärilsbok. Sätt dig ner och njut av solen och värmen precis som fjärilarna. Och när kvällen kommer byts de dagflygande ut mot nattliga besökare – nattfjärilarna!